top of page

Když láska bolí


Když potkáme někoho, s kým je nám dobře, málokoho z nás napadne, že by mu takový člověk byl jednoho dne schopen ublížit. Ale statistika mluví jasně - pro ženu je mnohem více pravděpodobné, že jí fyzicky ublíží někdo blízký než to, že se zraní při autonehodě. Psychické a fyzické násilí ve vztazích se však netýká jen žen. Také muži se mohou stát oběťmi svých partnerek, které jim dokáží často refinovaně psychicky a někdy i fyzicky ubližovat. Tento článek se však bude týkat psychického násilí, které páchají ve vztazích muži na svých partnerkách a před kterým mnohé z nich zavírají oči. Nevnímají raději, že by se to mohlo týkat také jich samotných. A někdy už může být pozdě.

"..pro ženu je mnohem více pravděpodobné, že jí fyzicky

napadne někdo blízký než to, že se stane obětí autonehody."

V následujícím textu se budu věnovat varovným příznakům, na které si dát pozor v případě, že máte pocit, že u vašeho partnera není něco v pořádku, a také tím, zda-li je příčinou nízké sebevědomí žen, jak se často doslýcháme ze svého okolí.

Varovné signály

Vnitřní pocit nebo také intuice je často to nejlepší vodítko, které nám příroda věnovala k tomu, abychom se v životě dokázali včas vyhnout případnému nebezpečí a neměli bychom ji proto podceňovat.Vztahové násilí může mít různé formy včetně slovního napadání, emočního vydírání a ponižování, sexuálního zneužívání a sociální izolace. Nejedá se tedy pouze o fyzické násilí (bití a facky). Jaké jsou tedy výstražné momenty, u kterých je třeba zbystřit:

  • Partner vám rozmlouvá, abyste se vídala se svými přáteli anebo rozvíjela vlastní zájmy

  • Překračuje vaše hranice při sexu

  • Žárlí na vaše vztahy s jinými lidmi

  • Přivlastňuje si vás a je majetnický

  • Stáhne se a je najednou emočně chladný a odtažitý

  • Nerespektuje vaše nápady a názory

  • ŘÍká vám, že nejste normální

  • Ponižuje vás

  • Hází na vás věci

  • Řídí nebezpečně rychle a riskuje, když s ním sedíte v autě

  • Shazuje vás a používá vůči vám vulgární nadávky

  • Komentuje vaši váhu

  • Snižuje vaši hodnotu a dělá si s vás legraci, je sarkastický

B&W Dramatic Makeup

Je problém v mém nízkém sebevědomí?

Některé ženy, které jsou psychicky zneužívány svým partnerem, se ptají sami sebe, jestli za tím nestojí jejich nízké sebevědomí. Říkají si, jak si to mohly nechat líbit tak dlouho. Nikdo z nás si nevytváří solidní sebevědomí nezávisle na okolnostech, ve kterých žije. Lidé jsou ze své podstaty společenští tvorové, a proto si tvoří obraz o sobě z reakcí lidí kolem nich, obzvláště těch, kteří jsou jim nejblíže. Lidé v našich životech fungují jako zrcadla, která nám vrací informace o nás. Problém nastane tehdy, když jste ve vztahu s psychickým tyranem. Vašemu životu začne dominovat jedno velké zrcadlo - váš partner. Ten vám však vrací zpátky špatné informace.

"Problém nastane tehdy, když jste ve vztahu s psychickým tyranem.

Vašemu životu začne dominovat jedno velké zrcadlo - váš partner.

Ten vám však vrací zpátky špatné informace."

Váš partner je jako jedno z těch bláznivých zrcadel na Petříně, ve kterých vypadáte hubenější nebo víc při těle než odpovídá realitě a které by, pokud bychom mu uvěřili, mohlo úplně změnit váš pohled na sebe samé. A to je přesně to, co s vámi dělá takový partner. Říká vám, že jste líná, hloupá nebo špatná matka. Ale to není pravda.

Další věcí je, že partner, který psychicky zneužívá svou ženu, potřebuje mít pocit, že ovládá její život a proto chce také ovlivňovat další zrcadla v jejím životě a rozmlouvá ženě přátelství s těmi, kteří by jí mohli vrátit zpátky její původní pravdivý sebeobraz.

Proto se nedá říct, že by důvodem dlouhodobého psychického zneužívání bylo nízké sebevědomí. Možná si takové ženy myslí, že nemají velkou sebehodnotu, ale to je výsledkem manipulace ze strany partnera, který jim to schválně podsouvá. Nejedná se tedy o žádnou vrozenou a neměnou vlastnost nebo problém.. Některé ženy často slýchávají, že by měly "pracovat na svém sebevědomí" a pak se jejich vztah zlepší. Pokud je však váš partner psychický tyran, není to pravda. Nemůžete si udržet pozitivní sebeobraz, zatímco žijete se svým partnerem v jedné domácnosti. On nechce, abyste se cítila dobře.

"Nemůžete si udržet pozitivní sebeobraz, zatímco

žijete se svým partnerem v jedné domácnosti.

On nechce, abyste se cítila dobře."

Milující partner, který vás respektuje vám naopak pomůže nalézt v sobě to nejlepší a je jemný a chápavý k vašim slabým stránkám. Psychický tyran se často na začátku vztahu chová právě tímto způsobem , ale postupem času začne využívat slabostí a zranitelných míst ženy k tomu, aby ji začal ovládat.

Cestou k vyléčení ze zamotaného kruhu je vyvořit si od tyrana odstup, zbavit se jeho pokřiveného zrcadla a postupně jej nahrazovat v životě lepšími a důvěryhodnějšími zrcadly, tedy lidmi, kteří vám vrací přesnější a pravdivější sebeobraz tím, že vám začnou říkat, co na vás mají rádi a jaké jsou vaše silné stránky. Dobré je začít proces uzdravování ve skupině žen, které zažily něco podobného a nebo se obrátit na psychologa a postupně se zbavit pokřivených vnitřních schémat, které jste získaly ze vztahu s psychickým tyranem.

Mgr. Iva Katzerová, M.A

Zdroj: www.whenlovehurts.com

Články
Tagy
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page