top of page

Neuvědomělá krása

Po spolupráci s módní fotografkou Jarkou Hrnčárkovou jsem pro Vás připravila následující článek, který byl publikovaný ve zkrácené verzi i na jejím blogu.

V dnešní době, kdy na nás ze všech stran útočí mediální masáž v podobě hubených modelek s dokonalým make-upem nebo svalovců na stránkách časopisů není vůbec jednoduché se s nimi nesrovnávat a nechtít být také tak dokonalí. Ale je dobré si uvědomit, že to jsou také jenom lidé z masa a kostí jako jsme my, a že každý z nás může vypadat úžasně, když je nám věnována stejná péče.

Zaujal mě v tomto smyslu následující experiment, ve kterém kreslíř nakreslil dvě podoby stejné ženy, kterou neviděl osobně. První na základě jejího vlastního popisu a druhou na základě popisu jiné osoby. Bylo zajímavé, jak moc se tyto ženy podceňovaly ve srovnání s realitou.

Jak vlastně vznikají komplexy z vlastního vzhledu a jak se jich zbavit?

Většina našich komplexů je spojena se špatnými zážitky z dětství anebo z dospívání, kdy jsme se cítili nebýt dostatečně přijímáni těmi, kdo nám byli nebo měli být nejblíže. Mnozí z nás pak na nedostatečné sebevědomí reagují buď tím, že negativní přesvědčení svého okolí vezmou za své a začnou se podle něj chovat, to znamená , že poslechnou vnitřní hlas, který jim říká, že za nic nestojí, nejsou hezcí. Nebo naopak začnou přehnaně sledovat jakoukoli nedokonalost na sobě a na svém těle a snaží se stát dokonalými a perfektními, tedy takovými, aby je už nikdo nikdy nemohl kritizovat. Aby nikdo nepoznal, že jsou nedokonalí. Jednoduše řečeno, stydí se pak za to, že nejsou v nějakém ohledu dost dobří, a proto ze sebe dělají supermany nebo nadženy, které jsou tak skvělé, krásné a výkonné, až se z těch neustálých požadavků na sebe zhroutí.

Jak se začít mít rád/a takový/á jaký/á jsem?

Prvním krokem k nalezení vnitřní pohody je tedy si uvědomit, že jsme hodnotné bytosti a naše myšlenky nejsou často objektivní. Jednoduše řečeno, to co nám běží v hlavě nemusí odpovídat realitě. Myšlenky můžeme ovlivnit prací na sobě, psychoterapií zaměřenou na změnu získaných myšlenkových schémat, například kognitivně- behaviorální terapií. Získat zpětnou vazbu na svůj vzhled lze však také pozitivním zážitem s korektivním účinkem, například při focení s profesionálním fotografem.

Mgr. Iva Katzerová, M.A.

Články
Tagy
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page